Balenele ucigaşe: cei mai temuţi prădători ai oceanelor




Siluete întunecate, prelungi şi unduitoare, taie apa rece a oceanului. Nicio vieţuitoare nu le stă în cale. Uriaşul elefant de mare, cea mai mare focă din lume, se numără printre prăzile lor favorite. Temutul rechin alb este literlamente condamnat dacă a fost observat de ceata năpraznică. Niciun animal marin de la păsări şi peşti până la calmari şi cele mai mari balene nu sunt la adăpost de teribilele făpturi fără rival în lumea apelor. Este vorba de celebrele balene ucigaşe sau orci, cum li se mai spune. Iar cele mai inteligente, mai rapide şi mai feroce cetacee nu şi-au dezvăluit nici pe departe toate tainele.




Sunt capabile chiar să coopereze cu oamenii dacă ştiu că le iese şi lor ceva, după cum o demonstrează mai multe cazuri din secolul trecut în care orcile au mânat deliberat balene comune spre vase baleniere americane. După ce oamenii au ucis cu harpoanele balenele respective, orcile le-au mâncat limbile şi au părăsit locul faptei lăsându-i pe oameni să preia vânatul.
Dacă însă le-au fost ucişi puii sau perechile, orcile devin de-a dreptul înspăimântătoare prin stratagemele de răzbunare deliberată de care sunt capabile. Există în această direcţie, numeroase relatări credibile despre răzbunările unor orci care au scufindat vase mici de pescuit, au băgat teroarea în porturi de pescari, interzicând de-a dreptul accesul vaselor de pescuit în larg.
Inteligenţa şi docilitatea orcilor au făcut ca aceste mamifere să ajungă foarte apreciate în spectacolele de dresură din marile delfinarii ale lumii. La urma urmei au cel mai creier dintre toate animalele cu excepţia caşalotului, care nu are totuşi nici pe departe inteligenţa unei orci. Iar atât specialiştii care le-au studiat comportamentul, cât şi dresorii care au lucrat cu ele, confirmă inteligenţa lor neaşteptat de ridicată.

0 comentarii: