Fantoma şi Întunericul – Povestea celor mai periculoşi lei din istorie


În anul 1898 o pereche de lei au hotărât să încerce gustul cărnii de om. A urmat un carnagiu în adevăratul sens al cuvântului, în care circa 135 de oameni au căzut victime celor pe care băştinaşii africani oripilaţi de groază i-au numit în dialectul local swahili, Kivuli şi Giza, adică Fantoma şi Întunericul. Timp de nouă luni de zile, ferocele carnivore îşi luau victimele în puterea nopţii. Erau de neoprit, atacurile lor nefiind anticipate de nimeni. Din această cauză, cei doi lei şi-au dobândit o imagine de-a dreptul supranaturală, aureolată bineânţeles şi de magia neagră omniprezentă în credinţele băştinaşilor. Regatul lor de sânge şi groază s-a sfârşit totuşi după apariţia în zonă a unul locotentent-colonel din armata britanică. Totuşi, cei doi lei nu s-au predat uşor, după cum vom vedea!






Timp de secole caravanele necustorilor arabi de sclavi treceau prin Tsavo în drumul lor spre portul Mombasa. Rata deceselor umane era deosebit de ridicată, iar în Tsavo sunt unele dintre cele mai mari roiuri de muşte tse-tse din Africa. Nimeni nu se obosea să îngroape cadavrele sclavilor, astfel încât leii de aici au prins gustul cărnii de om. Conform unor estimări istorice doar în decursul secolului 19, mimim 80.000 de oameni mureau anunal în timp ce caravanele de sclavi traversau ţinutul Tsavo ”, declară Samuel Kasiki, director în cadrul Kenya Wildlife Serivice.
 
Cercetătorul Bruce Patterson (nu are nicio legătură de rudenie cu locotenent-colonelul care a ucis Fantoma şi Întunericul) care a studiat recent populaţiile de lei din Tsavo susţinte că leii de aici nu sunt deloc mai predispuşi să atace oameni decât alte populaţii de lei sălbatici din Africa. Prin urmare, el consideră că atacurile leilor de astăzi din Tsavo asupra oamenilor au drept cauze directe pătrunderea omului în teritoriile lor, şi prezenţa leilor bătrâni pentru care oamenii sunt părzi mai uşoare.
 
De fapt, unul dintre leii care au ucis acum peste 100 ani, circa 135 de oameni în regiune, avea caninii rupţi şi o infecţie dentară. Mai mult decât atât, cercetătorii americani Kerbis Peterhans şi Thomas P. Gnoske din cadrul Muzeului din Smithsonian au descoperit că în jurul anilor 1890-1900, în regiunea Tsavo a izbucnit o puternică epidemie de pestă bovină care a ucis aproape în totalitate bivolii şi vitele, lăsându-i pe leii de aici fără prăzile lor obişnuite. Noile cercetări au scos la iveală şi faptul că Fantoma şi Întunericul au mâncat între 28-30 persoane, restul de până la 135 fiind doar ucise.
 
Nu au fost singurii lei specializaţi în vânătoarea de oameni. Între anii 2002-2004, un leu pe nume Osama a terorizat teritoriul Rufiji din Tanzania vecină. Până să fie împuşcat, Osama a ucis peste 50 de oameni din opt sate. Unii cercetători au dat vina pe faptul că osama avea un abces purulent la unul dintre molari, dar expertul în viaţa leilor Craig Packer din cadrul Universităţii din Minnesota susţine că mulţi lei mâncători de oameni aveau o dentiţie intactă.
 
Alt leu de legendă a fost Namelieza sau Vicleanul, în traducere directă. Acesta a fost un leu care a omorât 43 d eoameni lângă Kasawa, Zambia.

0 comentarii: